22 Feb
0

Zeytin Alırken Nelere Dikkat Edilir?

Tarafından Yüklendi: Alerya kez okundu: 32290

Merhaba,

Bu sayfamızı siz tüketicilerimizi online veya perakende satış noktalarında sofralık zeytin alışverişi yaparken nelere dikkat etmeniz gerekebileceği hakkında bilgilendirmek için düzenledik.

Bu bilgiler size

a.       Ürün kalitesi

b.      Fiyat karşılaştırması

Hususlarında farkındalığınızın artmasına yardımcı olacaktır. Buradaki konular dışında ek sorularınız olursa mail yolu ile bize ulaşabilirsiniz.

 

1-      Kalibre (İrilik)


Zeytin alırken mutlaka ürünün kalibresine yani zeytinin iriliğine bakmayı unutmayın. Zira fiyatlar zeytinin iriliğine göre değişkenlik gösterebilir.

 

Bu bilgi direkt satış noktalarında veya sanal marketlerde …….. Ade / kg veya ……. Dane / kg olarak belirtilir. Bunun anlamı; zeytinin 1 kg ‘ında……. Adet zeytin var demektir. Sayı küçüldükçe zeytinin iriliği artar. Örneğin; ürünün bilgilendirme kısmında 201-230 Adet/kg yazıyorsa, bunun anlamı o zeytinin 1 kg ‘ında olarak 201 adet ile 230 adet arasında zeytin vardır. Kalibre aralıkları Türk Gıda Kodeksi ‘nın belirlediği standartlara göre belirlenmiştir. 2014 yılında çıkan tebliğ ile tüketici açısından kalibrede kolaylık olması amacı ile kalibreler XL, L, M …..vs. şeklinde de belirtilmesi zorunluluğu getirilmiştir. Aşağıda alışveriş yaparken yoğun olarak göreceğiniz Türk Gıda Kodeksi ‘nin belirlediği irilik derecelerine uygun dane aralıklarını görebilirsiniz.

 

 

 





Yeşil zeytinde yoğun olarak kullanılan kalibreler

141-160

4XL

161-180

3XL

181-200

2XL

201-230

XL

231-260

L

261-290

M

291-320

S

321-350

XS

Siyah zeytinde yoğun olarak kullanılan kalibreler

181-200

2XL

201-230

XL

231-260

L

261-290

M

291-320

S

321-350

XS

351-380

2XS

381-410

3XS

 

 

 

  

 

 

 


2-      Ambalaj üzerinde yazan veya yazması gereken zeytin miktarı

 

Ambalajlı ürün alırken ambalajın üzerindeki gramaja bakmayı unutmayın. Eğer gramaj net belirtilmiyor ise satış noktasından gramaj ile ilgili mutlaka bilgi edinin. Özellikle online noktalarda gramaj konusu atlanabiliyor.

 

Tabi bazen ambalajın üstünü okuduğunuzda ağırlıkla ilgili birçok değer yazıyor. Hangisi içindeki zeytinin ağırlığıyla ilgili bilgi veriyor kafa karıştırıcı olabilir. Özet olarak anlatacak olursa; ambalaj içindeki zeytinle beraber salamura suyu varsa, süzme ağırlık size ambalaj içindeki zeytin miktarı ile ilgili bilgi verir. Ambalaj içinde salamura suyu yoksa Net Ağırlık size ambalaj içindeki zeytin miktarını ile ilgili bilgi verir.

Ülkemizde genelde yeşil zeytinler ve bazı siyah zeytin tipleri salamura suyu ile ambalaja konulmaktadır. Bu ürünlerde ambalaj üstünde 3 tip ağırlıkla ilgili bilgi olur. Birincisi süzme ağırlık ki bu ambalaj içindeki net zeytin miktarı ile ilgili bilgi verir. İkincisi net ağırlıktır ve bu da salamura suyu ile birlikte zeytinin toplam ağırlığı ile ilgili bilgi verir. Üçüncüsü ise Brüt ağırlıktır ve bu da salamura suyu, zeytin ve ambalajın toplam ağırlığı bilgisini içerir.

Tüketimin yeşil zeytinlere göre daha fazla olduğu siyah zeytin kategorisinde iseülkemizde en çok zeytin tüketimi sele zeytin tipidir. Sele zeytini ambalajlanırken genelde salamura suyu olmadan ambalajlanır. Bu ürünlerin ambalajlarında yazan Net Ağırlık ambalaj içindeki zeytin miktarını belirtirken; Brüt Ağırlık ise zeytin, ambalaj içindeki yağ ve ambalaj ağırlığının toplam miktarıdır.

 

3-      Zeytinin Tadı ve Ambalaj üzerindeki içindekiler kısmı


Doğal yöntemlerle siyah zeytin tatlandırma için uygulanan 2 yöntem vardır.

a.       Doğal fermantasyonla

b.      Yuvarlama ile tatlandırma (Osmoz + Doğal Fermantasyon) 





a.       Doğal Fermantasyon ile üretilen zeytinler günümüzde ambalajlarda Yağlı Sele zeytin adı altında satılmaktadır.

Tamamıyla doğal fermentasyon ile üretilen; yani zeytinin tatlanmasını sağlamak için sadece salamura suyunda (tuzlu su) bekletilerek ve laktik asit (asitlik düzenleyici) kullanılarak üretilen zeytinlerde zeytinin tatlanma zamanına göre bir az ya da çok miktarda acılık olur. Bu zeytinin bozulduğu veya eski zeytin olduğu anlamına gelmez.  Bu nedenle en tabi yöntemlerle üretilen bir zeytin yemek için İçindekiler kısmında yukarıda bahsettiklerimiz dışında bir ürün olmamasına dikkat ediniz.

Doğal fermantasyonla üretilen zeytinler, aynı evde yoğurt yapmaya benzer.Sadece zeytinin yenilebilir hale gelmesi için gereken tatlanma süreci oldukça uzundur. Zeytini tatlandıran bakteriler, aynı yoğurdu tatlandıran bakterilerde olduğu gibi laktik asit bakterileri olup sadece türleri farklıdır. Dalından toplanan bir zeytinin doğal fermentasyon yöntemi ile tatlanması, üretimin yapıldığı bölgedeki sıcaklığa bağlı olarak 6 ay ile 8 ay arasında değişmektedir.

 

b.      Yuvarlama yöntemi ise aslında siyah zeytin tatlanmasında ülkemizde uygulanan en eski yöntem olup son 20 yılda yerini doğal fermentasyonla üretim yöntemine bırakılmıştır. Bu yöntemde zeytin seleler veya bidonlar içinde belirli sürelerde çevrilerek içindeki osmozolur. Yani tuz zeytin içine girerken zeytinde içindeki acı suyunu atar ve kısmi fermantasyonla da tatlanması sağlanır.

Yuvarlama yöntemi ile üretilen zeytinler günümüzde ambalajlarda Yuvarlama, Çevirme, Doğal Sele, Kuru Sele adları altında satılmaktadır. Bu yöntemle üretilen zeytinlerin şekli doğal fermentasyonla üretilen zeytinlerin şekline göre daha kıvırcıktır.

 

4-      Zeytin Çeşidi 

 

Zeytin alırken aldığınız zeytinin çeşidine bakmanızı tavsiye ederiz.  Zeytin cinsinin, ambalaj üzerinde İçindekiler kısmında veya Ambalaj üstünde belirtilmesi zorunludur.

Peki buna dikkat edilmezse ne olur? Bazı zeytinler birbirlerine benzemesi veya tüketici tarafından net olarak ayırt edilmesinde zorlanılması nedeni ile karıştırılmakta, iki benzer ambalajdaki farklı çeşit zeytini tüketici aynı sanıp yanlış fiyat kıyaslaması yapmakta. Örneğin Uslu Çeşidi siyah zeytin görüntü itibari ile ülkemizde en çok tüketilen Gemlik Çeşidi zeytin ile bazı durumlarda karıştırılabiliyor. Diğer zeytin çeşitleri, Gemlik çeşidi zeytine göre daha ucuz bir zeytin olduğu için de tüketici bilmeden farklı bir  zeytinini tercih edebiliyor.

 

5-      Zeytinin Rengi


 Zeytinin rengi kalite standartları açısından tam bir kıstas değil.

Siyah zeytinde homojen görüntü müşterinin gözünde önemli olduğu için reyonda satılan veya ambalajda satılan zeytinin sadece siyah zeytinden oluşmasına perakende satış noktaları ve dolayısıyla üretici önem veriyor. Bu da kimi zaman zeytini dalında siyahken hasat etme kimi zaman da maalesef ek maddeler karıştırılarak siyah görüntü elde etme gibi bir sebep sonuç ilişkisini doğuruyor.Özet olarak size şunu söyleyebiliriz; ambalajdaki veya reyondaki siyah zeytinlere baktığınızda düşük oranda da olsa kızıl zeytin veya siyah renkten biraz daha açık zeytin olması onun doğallığı ile ilgili bir gösterge olabilir.

Yeşil zeytinde ise açık renkli (açık sarı) ve parlayan bir zeytin görüntüsü olması yerine alışveriş yaparken yeşil zeytinin biraz daha mat görünümlü olmasına hatta tadındaki ekşiliğin az olmasına dikkat edebilirsiniz. Bunu anlamanın da en kolay yolu bir miktar yeşil zeytini evde kendiniz yapmayı deneyin.Yaptığınız yeşil zeytin marketlerdeki gibi parlak ve açık renkli mi oluyor yoksa daha mat ve koyu renkli mi oluyor!

Yorumlar
Yorum Yaz
Aleryağ Online © 2024 - Tüm Hakları Saklıdır.
Altyapı: KUTU AJANS - Geliştirici: KUTU AGENCY